De afgelopen maanden krijg ik veel vragen over wat het verschil is tussen een beroepsverkeersregelaar en een evenementenverkeersregelaar. Om hier een klein beetje duidelijkheid over te scheppen heb ik hieronder de verschillende verkeersregelaars uitgesplitst.
Beroepsverkeersregelaar
Een beroepsverkeersregelaar is in staat zelfstandig het verkeer te regelen. Hiervoor heeft hij/zij een meerdaagse opleiding gevolgd bestaande uit een theorie- en praktijkgedeelte. De opleiding wordt afgerond met een praktijkexamen onder toezicht van de politie. Deze verkeersregelaars zijn vaak landelijk aangesteld en kunnen overal aan de slag. De wetgeving hiervoor is vastgelegd in de Regeling Verkeersregelaars 2009.
Een beroepsverkeersregelaar mag, na succesvol afronden van een praktijkexamen en ontvangen van zijn/haar aanstellingspas, aan en op de openbare weg werken. Denk hierbij aan wegwerkzaamheden beveiligen, een ongeluk veiligstellen of het begeleiden van groenwerkzaamheden.
De aanstelling is 5 jaar geldig en kan zonder nieuw examen verlengd worden. De minimumleeftijd om beroepsverkeersregelaar te worden is 18 jaar.
Transportbegeleider
Hoewel wij hier niet mee werken, is het ook een verkeersregelaar. Deze verkeersregelaars begeleiden speciaal transport, waarbij je moet denken aan dingen die te groot, te breed of te hoog zijn om normaal over de weg te vervoeren. Hiervoor is een speciale opleiding vereist en de minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.
Evenementenverkeersregelaar
Een evenementenverkeersregelaar is minimaal 16 jaar oud. De aanstelling geldt per gemeente en is voor 1 jaar geldig na het succesvol afronden van de e-learning via SVNL. Een evenementenverkeersregelaar mag alleen werken op een evenemententerrein (of een gebied dat als zodanig is aangewezen) en staat onder toezicht van politie tijdens de werkzaamheden.
In de praktijk houdt dit in dat een evenementenverkeersregelaar vaak beperkt is tot parkeerdiensten of het in veilige banen leiden van verkeer op een afgesloten terrein/gebied.
Verkeersbrigadier
Een verkeersbrigadier is een net woord voor een klaar-over. Deze mensen zijn alleen bevoegd om op een bepaalde voetgangersoversteekplaats de voetgangers te helpen oversteken. De opleiding hiervoor bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. De minimumleeftijd voor een verkeersbrigadier is 10 jaar. Ze onderscheiden zich doordat ze in een geheel oranje hesje met reflecterende strepen bij een voetgangersoversteek staan.